Φυσικοθεραπευτική Αποκατάσταση Αρθροπλαστικής Ισχίου

Ο φυσικοθεραπευτής

· θα εκτιμήσει προεγχειρητικά την κατάσταση του αναπνευστικού και του μυϊκού σας συστήματος,

· θα σας διδάξει τις ασκήσεις για την αύξηση της μυϊκή δύναμης και της κινητικότητας του ισχίου,

· θα σας διδάξει τον τρόπο μετακίνησής σας από/προς το κρεβάτι και την καρέκλα

· θα σας διδάξει τον τρόπο άνοδου / καθόδου κλίμακας,

· θα σας διδάξει τον τρόπο βάδισης με βοήθημα

· θα σας υποδείξει ποιες κινήσεις και θέσεις απαγορεύονται

· θα σας υποδείξει τα βοηθήματα που θα χρειαστείτε μετεγχειρητικά,

· θα σας διδάξει πως να ντύνεστε, πως να μετακινήστε στην τουαλέτα και στο ντους,

· και τέλος θα σας υποδείξει τυχόν μετατροπές στον χώρο σας, διευκολύνοντας την ζωή σας μετεγχειρητικά.

Προεγχειρητική αξιολόγηση

Στα πλαίσια της προεγχειρητικής αξιολόγησης, ο φυσικοθεραπευτής θα διδάξει σε εσάς και την οικογένειά σας τις ασκήσεις που θα εκτελέσετε τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση. Εξαιτίας των πολλών μηνών, ακόμα και ετών, πόνου και μειωμένης φυσικής δραστηριότητας οι μύες και το αναπνευστικό σας σύστημα πιθανά δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση. Εκτελώντας το κατάλληλο για εσάς πρόγραμμα ασκήσεων, θα διευκολύνεται τις κινήσεις σας μετεγχειρητικά και θα μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών από το αναπνευστικό σας σύστημα. Επίσης, ο φυσικοθεραπευτής θα επιλέξει το καλύτερο βοήθημα βάδισης για εσάς (περιπατητήρας ή βακτηρίες αγκώνος) και θα σας διδάξει πως να περπατάτε και να ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες.

Κατά τη διάρκεια της κατ’οίκον επισκέψεως του, ο φυσικοθεραπευτής θα εξετάσει το περιβάλλον του σπιτιού σας και θα σας υποδείξει τυχόν αλλαγές που θα σας διευκολύνουν, όπως την τοποθέτηση ανυψωτών στο κρεβάτι σας, την επιλογή μιας άνετης για εσάς καρέκλας, την απομάκρυνση χαλιών, καλωδίων, κατοικίδιων ζώων, την τοποθέτηση αντικειμένων καθημερινής χρήσης στο ύψος της μέσης σας κ.τ.λ. Επιπρόσθετα, θα σας συστήσει τα βοηθήματα που θα χρειαστείτε, όπως το ανυψωτικό τουαλέτας, ειδικές βοηθητικές λαβές ασφαλείας μπανιέρας και τοίχου, σφουγγάρι με μακριά λαβή, βοήθημα παπουτσιών με κόκαλο, βοηθητικό χεριών, καλτσοφορέτες, ορθοπαιδικές κάλτσες κ.α.

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Σημαντικό κομμάτι της πλήρους αποκατάστασής σας είναι ένα κατανοητό φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων. Η φυσικοθεραπεία ξεκινά άμεσα μετά το χειρουργείο και συνεχίζεται σε καθημερινή βάση έως την έξοδό σας από το νοσοκομείο. Το πρόγραμμα των ασκήσεων διατηρείται και μετά την έξοδό σας, ενώ με βάση την εκτίμηση του χειρουργού σας μπορεί να συσταθεί η παρουσία του φυσικοθεραπευτή και στο σπίτι.

Η πρώτη συνεδρία περιλαμβάνει απλές ασκήσεις που γίνονται στο κρεβάτι, το κάθισμά σας στο χείλος του κρεβατιού, καθώς και τη βάδιση, αν το επιτρέπει η γενικότερη σας κατάσταση (χαμηλός αιματοκρίτης, ζάλη). Τις επόμενες ημέρες στόχος μας είναι η επανάκτηση του μυϊκού ελέγχου του κάτω άκρου, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι ασκήσεις, το κάθισμα στην καρέκλα, η βάδιση και η άνοδος/κάθοδος της σκάλας. Ενθαρρύνεται πάντα η άμεση κινητοποίηση σας, για την ταχύτερη ανεξαρτητοποίηση σας, αλλά και την βέλτιστη λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού (φλεβικό, αναπνευστικό, γαστρεντερικό).

Από την πρώτη ημέρα σας επιτρέπεται να χρησιμοποιείται το πόδι σας κανονικά, ρίχνοντας όλο το βάρος σας στην βάδιση, με την χρήση βακτηριών ή περιπατητήρα, εκτός αν υπάρχει διαφορετική εντολή από το ιατρό σας. Αρχικά, ο πόνος και ο φόβος μπορεί να αναστείλουν την φυσιολογική βάδιση, αλλά με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή και του ιατρού σας, σύντομα αυτή θα αποκατασταθεί. Συνήθως, η χρήση του περιπατητήρα ή των δυο βακτηριών διαρκεί τις πρώτες 2-4 εβδομάδες μετά την επέμβαση και ακολουθεί η χρήση μιας βακτηρίας για περίπου άλλες 2-4 εβδομάδες. Η συνολική διάρκεια χρήσης βοηθημάτων μπορεί να είναι είτε μικρότερη είτε μεγαλύτερη, ανάλογα με τις δυνατότητες και την φυσική κατάσταση του ασθενούς, χωρίς αυτό να καθορίζει το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Πριν από την επέμβαση, είναι πολύ συνηθισμένο να εντοπίζεται ανισοσκελία, δηλαδή εξαιτίας της αρθρίτιδας το πάσχον μέλος να είναι κοντύτερο από το φυσιολογικό. Το σώμα σας όμως έχει προσαρμοστεί σε αυτή την αλλαγή και παρά την αποκατάσταση του μήκους του μέλους σας από τον χειρουργό, στην αρχή θα νιώθετε πως το χειρουργημένο πόδι τώρα είναι πιο μακρύ. Η αποκατάσταση του φυσιολογικού προτύπου βάδισης θα επανέλθει του προσεχείς μήνες με ασκήσεις και την διαδικασία αναπροσαρμογής του σώματός σας στα νέα δεδομένα, οπότε και μην βιαστείτε να κατηγορήσετε τον χειρουργό σας.

Ασκήσεις

Οι ασκήσεις αυτές γίνονται τόσο στο προεγχειρητικό όσο και στο μετεγχειρητικό στάδιο. Συστήνεται το πρόγραμμα ασκήσεων να γίνεται 2 φορές την ημέρα. Αν δεν είστε σε θέση να εκτελέσετε τις ασκήσεις αυτές εξαιτίας του πόνου, μην τις συνεχίζετε.

΄Ασκηση μυϊκής αντλίας: κινήστε την ποδοκνημική και τα δάκτυλα πάνω κάτω. Η άσκηση αυτή βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος και στην αποσυμφόρηση του οιδήματος στην γάμπα. Σε συνδυασμό με την χρήση των ορθοπαιδικών καλτσών και της φαρμακευτικής αντιπηκτικής αγωγής μειώνει την πιθανότητα θρόμβωσης. Επαναλάβατε 100 φορές την ημέρα.

Ισομετρική άσκηση τετρακεφάλου: ξαπλωμένος ανάσκελα με τα πόδια σας τεντωμένα και ένα ρολό πετσέτας κάτω από το γόνατο του χειρουργημένου σκέλους, πιέστε με το γόνατο την πετσέτα προς τα κάτω, σφίγγοντας το μυ του μηρού. Κρατήστε μετρώντας έως το 5 και χαλαρώστε. Επαναλάβετε 100 φορές την ημέρα.

Ισομετρική άσκηση γλουτιαίων: ξαπλωμένος ανάσκελα, καθιστός ή όρθιος, σφίγγετε τους μύες τους μύες των γλουτών. Κρατήστε μετρώντας έως το 5 και χαλαρώστε. Επαναλάβετε 100 φορές την ημέρα.

΄Ασκηση τριπλής κάμψης: ξαπλωμένος ανάσκελα λυγίζετε σιγα-σιγά το χειρουργημένο πόδι γλιστρώντας την πτέρνα πάνω στο κρεβάτι και επαναφέρετε. Η γωνία του ισχίου δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 90 μοίρες. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.

΄Εκταση γόνατος μικρού εύρους: ξαπλωμένος ανάσκελα και με ένα μαξιλάρι κάτω από το γόνατο του χειρουργημένου ποδιού τεντώνετε το γόνατο. Μην σηκώνεται το γόνατο από το μαξιλάρι. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.

Απαγωγή και προσαγωγή ισχίου: ξαπλωμένος στο κρεβάτι και με τα πόδια τεντωμένα, ανοίγετε το ισχίο προς τα έξω και επιστρέψτε στην αρχική θέση. Η άσκηση μπορεί να είναι επώδυνη εξαιτίας της προσπέλασης του χειρουργείου, αλλά είναι ιδιαίτερης σημαντικότητας γιατί σας βοηθάει στην βάδιση και στο ανέβασμα και κατέβασμα από το κρεβάτι. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.

΄Εκταση γόνατος: καθιστός στο κρεβάτι ή στην καρέκλα με το πόδι να κρέμεται κάτω, τεντώνετε το γόνατο. Μην σηκώνετε το γόνατο ή τον μηρό από το κρεβάτι. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.

΄Αρση τεντωμένου σκέλους: ξαπλωμένος στο κρεβάτι, με το γόνατο του μη-χειρουργημένου ποδιού λυγισμένο ώστε το πέλμα να ακουμπάει στο κρεβάτι, σφίγγετε το γόνατο του χειρουργημένου ποδιού και σηκώστε όλο το πόδι τεντωμένο ψηλά. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.

΄Αρση λεκάνης: ξαπλωμένος στο κρεβάτι, λυγίζετε και τα δύο γόνατα ώστε τα πέλματα να ακουμπούν στο κρεβάτι, και σηκώνεται την λεκάνη σας ψηλά σφίγγοντας τους γλουτούς. Μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας πιέζοντας τους αγκώνες πάνω στο κρεβάτι. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.

Push-up στην καρέκλα: καθισμένος σε μια καρέκλα με χέρια, ξεκολλήστε τους γλουτούς σας από την καρέκλα χρησιμοποιώντας τα χέρια σας (τεντώνοντας δηλ. τους αγκώνες σας). Ξεκινήστε με μικρή βοήθεια σπρώχνοντας ελαφριά με τα πόδια σας, ενώ σταδιακά όλο το βάρος το παίρνουν τα χέρια σας.

Αναπνευστικές ασκήσεις

Μετά την λήψη αναισθησίας, είναι πολύ σημαντική η εκτέλεση αναπνευστικών ασκήσεων. Εκτός από τις ήρεμες και βαθιές αναπνοές, θα εκτελέσετε ασκήσεις με την βοήθεια ενός μικρού πλαστικού εξασκητή αναπνοής, που επιτρέπει τόσο σε εσάς όσο και στον φυσικοθεραπευτή την παρακολούθηση της προόδου σας.

΄Εξοδος από το νοσοκομείο

Με αυτοκίνητο
Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν σπίτι τους με τη χρήση ενός συμβατικού αυτοκινήτου. Οι ακριβείς οδηγίες δίνονται παρακάτω. Μην ξεχάστε να θυμίσετε στον συνοδό σας να φέρει μαζί του τα κατάλληλα μαξιλάρια. Αν η διαδρομή είναι μεγάλη, είναι καλή ιδέα να εκτελείται τις ασκήσεις μυϊκής αντλίας όσο κάθεστε και κάθε 2 ώρες φροντίστε να κάνετε ένα διάλειμμα στο ταξίδι σας, περπατώντας και αλλάζοντας θέση για λίγο.

Με ασθενοφόρο
Η μεταφορά με ασθενοφόρο είναι απαραίτητη σε περίπτωση δυσκολίας πρόσβασης στο σπίτι, όπως για παράδειγμα μεγάλη ανηφόρα/κατηφόρα ή πολλά σκαλιά (ανάλογα με την φυσική κατάσταση του ασθενούς).

Με αεροπλάνο
Αν χρειάζεται να μετακινηθείτε με αεροπλάνο, είναι σημαντικό να κανονίσετε η θέση σας να βρίσκεται στον διάδρομο, έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε το πόδι σας ελεύθερο. Συνιστώνται οι ασκήσεις μυϊκής αντλίας για την αποφυγή θρομβώσεων.

Καθημερινές δραστηριότητες

Βάδιση
Μην φοβάστε να ρίξετε το βάρος σας πάνω στο χειρουργημένο πόδι, εκτός αν έχετε διαφορετική εντολή από τον ιατρό σας. Σταθείτε με όρθια την πλάτη σας και ξεκινήστε να βαδίζετε με τον περιπατητήρα ή τις βακτηρίες με ίσο μήκος βήματος. Το βήμα σας δεν πρέπει να ξεπερνάει το βοήθημα το οποίο χρησιμοποιείτε. Δεν γέρνουμε πάνω στο βοήθημα. Η σωστή σειρά είναι η εξής:

Έμπροσθεν κίνηση
· Περιπατητήρας ή βακτηρίες
· Χειρουργημένο πόδι
· Μη χειρουργημένο πόδι

Όπισθεν κίνηση
· Μη χειρουργημένο πόδι
· Χειρουργημένο πόδι
· Περιπατητήρας ή βακτηρίες

Προοδευτικά χρησιμοποιείτε την μια βακτηρία κρατώντας την από την μη-χειρουργημένη πλευρά. Ξεκινάτε με την βακτηρία, ακολουθεί το χειρουργημένο και ύστερα το μη χειρουργημένο.
Μην ξεχνάτε πως η βάδιση αποτελεί την ιδανικότερη άσκηση για την επέμβαση που έχετε κάνει. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρωτόκολλο βάδισης. Ξεκινήστε με συχνές και σύντομες βόλτες, τις οποίες θα αυξήσετε καθώς βελτιώνεται και η αντοχή σας. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεπερνάτε τα όριά σας. Αν παρατηρείστε αυξημένη ευαισθησία, πόνο ή πρήξιμο στην περιοχή του ισχίου , μειώστε την δραστηριότητά σας, τοποθετείστε πάγο και ξαπλώστε τοποθετώντας το πόδι πάνω σε μαξιλάρι. Αν ο πόνος επιμένει, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Μετακινήσεις στο κρεβάτι

Κατεβαίνοντας από το κρεβάτι
Λυγίστε το μη-χειρουργημένο πόδι και ανασηκώνοντας την λεκάνη σας φέρτε το σώμα σας στο χείλος του κρεβατιού. Μετακινήστε τον σώμα σας προς την άλλη πλευρά και κατεβάστε το μη-χειρουργημένο πόδι σας κάτω από το κρεβάτι. Σπρώξτε με τα χέρια σας το στρώμα και ωθήστε το σώμα σας να σηκωθεί φέρνοντας το χειρουργημένο πόδι σας κάτω από το κρεβάτι. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να φέρετε τα πόδια σας στην ευθεία.

Ανεβαίνοντας στο κρεβάτι
Κάθεστε στο χείλος του κρεβατιού. Τοποθετήστε τα χέρια σας πίσω από την λεκάνη και τραβήξτε το σώμα σας μέσα. Γείρετε σιγα-σιγά το σώμα σας πίσω, φέρνοντας το χειρουργημένο πόδι πάνω στο κρεβάτι. Φέρνετε και το μη-χειρουργημένο πάνω στο κρεβάτι και βοηθήστε το σώμα σας να πάρει την σωστή θέση. Αν δεν μπορείτε να ανεβάσετε το πόδι σας πάνω στο κρεβάτι, το υποβοηθάτε με το μη χειρουργημένο.

΄Υπνος
Μπορείτε να κοιμηθείτε ανάσκελα με μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τους πρώτους 3 μήνες. Σε πλάγια θέση με το χειρουργημένο πόδι από πάνω, με μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια. Σε πλάγια θέση με το χειρουργημένο πόδι από κάτω, μπορείτε να κοιμηθείτε μετά από 6 εβδομάδες.

Σκαλιά
Όταν ανεβαίνετε τα σκαλιά, να θυμάστε πάντα πως ανεβαίνει πρώτο το μη-χειρουργημένο πόδι. Όταν κατεβαίνετε, βάζετε πρώτο το χειρουργημένο. Κρατάτε πάντα την κουπαστή από τη μια πλευρά και την βακτηρία από την άλλη.

Κάθισμα
Όταν κάθεστε στην καρέκλα, στο κρεβάτι ή στην τουαλέτα πλησιάστε στο χείλος της καρέκλας ώστε να το ακουμπήσετε με το πίσω μέρος των ποδιών σας. Βάλτε τα χέρια σας πάνω στα χέρια της πολυθρόνας, στηριχτείτε και καθίστε αφήνοντας το σώμα σας αργά, έχοντας τεντωμένο το χειρουργημένο σας πόδι για να μη νιώσετε ενόχληση. Αντιστρόφως σηκώνεστε. Συνιστάται η αλλαγή θέσης κάθε 30’. Στην τουαλέτα χρησιμοποιείτε στο ανυψωτικό τουαλέτας και στην καρέκλα ένα μαξιλάρι.

Αυτοκίνητο
Στο αυτοκίνητο κάθεστε στην θέση του συνοδηγού. Το κάθισμα είναι τραβηγμένο όσο το δυνατόν πιο πίσω για να σας αφήσει μεγάλο χώρο για το πόδι. Τοποθετείτε ένα μαξιλάρι πάνω στο κάθισμα. Προσεγγίστε το κάθισμα με τις βακτηρίες ή τον περιπατητήρα και καθίστε αφήνοντας τα πόδια σας έξω. Τραβηχτείτε λίγο πιο πίσω και φέρτε και τα δυο σας πόδια ταυτόχρονα μέσα και βάζετε ένα μικρό μαξιλάρι ανάμεσά τους. Βγαίνετε ακολουθώντας την αντίστροφη διαδικασία. Δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε έως την 6η εβδομάδα, οπότε ο ιατρός σας θα πει πότε ακριβώς είστε σε θέση.

Ντύσιμο
Όταν ντύνεστε, είναι πιο εύκολο να φοράτε το ρούχο πρώτα από την χειρουργημένη πλευρά. Ξεντυθείτε αντίστροφα, βγάζοντας πρώτα το ρούχο σας από τη μη-χειρουργημένη πλευρά. Για να φορέσετε το εσώρουχο σας, τις κάλτσες σας ή το καλσόν χρησιμοποιείστε το αντίστοιχο βοήθημα.

Μπάνιο
Το μπάνιο επιτρέπεται μετά την κοπή των ραμμάτων 15-20 ημέρες μετεγχειρητικά. Ιδανική είναι η χρήση ντουζιέρας. Αν αυτή δεν υπάρχει, τις πρώτες 6 εβδομάδες κάθεστε στην λεκάνη της τουαλέτας με το ανυψωτικό και μπορείτε να κάνετε μπάνιο καθιστός με το σπιράλ. Μετά τις 6 εβδομάδες και εφόσον διαθέτετε καλή ισορροπία με τη βοήθεια ειδικής λαβής εισέρχεστε στην μπανιέρα όπως υποδεικνύεται στην εικόνα.

Πισίνα ή θάλασσα
Οι ασκήσεις μέσα στο νερό είναι η ιδανική μορφή άσκησης και επιτρέπεται συνήθως μετά τις 4 εβδομάδες. Ξεκινήστε με ασκήσεις που θα διαρκούν αρχικά 10’ – 15’, ύστερα από συνεννόηση με τον φυσικοθεραπευτή σας.

Σεξουαλική δραστηριότητα
Συνιστάται η επαναφορά στην σεξουαλική σας ζωή να γίνει μετά τις 6 εβδομάδες, ξεκινώντας από την ύπτια θέση.

Τι απαγορεύεται μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου

· Μην φέρνεται το ισχίο σας σε μικρότερη γωνία της ορθής. Δηλαδή απαγορεύεται να σκύβετε είτε είστε όρθιοι είτε καθιστοί,

· Να κάθεστε σε χαμηλές καρέκλες, καναπέδες, σκαμνιά, χαμηλή λεκάνη τουαλέτας. Οποιοδήποτε κάθισμα πρέπει να είναι στο σωστό ύψος, δηλαδή μια παλάμη πάνω από το γόνατό σας.

· Μην φοράτε τις κάλτσες, το καλσόν ή τα υποδήματά σας χωρίς το ειδικό βοήθημα.

· Μην σκύβετε να πιάσετε αντικείμενα από το έδαφος, χαμηλά ράφια, ντουλάπια, πλυντήριο, φούρνο κ.α.

· Μην σταυρώνετε τα πόδια σας όταν είστε ξαπλωμένοι και όταν είστε όρθιοι. Απαγορεύεται να κάθεστε σταυροπόδι. Τοποθετείτε πάντα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας όταν ξαπλώνεται ανάσκελα ή πλάγια.

· Μην στρίβετε το πόδι σας προς τα μέσα και μην στρίβετε το σώμα σας έχοντας σταθερά τα πόδια σας στο έδαφος.

· Μην εκτελείτε απότομες κινήσεις.

· Μην κοιμάστε μπρούμυτα για 3 μήνες και πλάγια πάνω στο χειρουργημένο πόδι σας για 6 εβδομάδες.

· Μην οδηγείτε χωρίς την άδεια του ιατρού σας.

· Μην διακινδυνεύετε να περπατάτε σε ολισθηρές επιφάνειες (χιόνι, πάγος) ή σε διαδρομές με εμπόδια (ανώμαλο έδαφος, μικροέπιπλα, χαλιά, κατοικίδια ζώα, μωρά).

· Μην αυξάνετε τον αριθμό των ασκήσεων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του φυσικοθεραπευτή και μη συνεχίζεται την άσκηση όταν εμφανίζονται συμπτώματα πόνου, έντονης κόπωσης και πρηξίματος. Θυμηθείτε ότι φυσιολογικά η κόπωση και πόνος μετά την άσκηση πρέπει να διαρκούν γύρω στη μία ώρα. Νυκτερινές ενοχλήσεις ή ενοχλήσεις μεγαλύτερης διάρκειας δηλώνουν έντονη κόπωση.

· Μην μεταβαίνετε από τον περιπατητήρα ή τις δύο βακτηρίες στην χρήση μιας βακτηρίας αν δεν έχετε την απαραίτητη δύναμη και ισορροπία.

Για να λάβετε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα από μια αρθροπλαστική ισχίου, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί υποκατάστατο της άρθρωσης, και δεν είναι ολοκληρωτικά ένα φυσιολογικό ισχίο. Γι’ αυτό και μπορεί να μην αντέξει πολύ έντονες αθλητικές δραστηριότητες, όπως μια φυσιολογική άρθρωση.

© 2017 hipkneesurgery.gr

Social Media

Back to top