Ανησυχίες Ασθενών με Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Μία χειρουργική επέμβαση αποτελεί μια στρεσογόνα διαδικασία για όλους τους ασθενείς. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Πολλοί άνθρωποι χωρίς κανέναν λόγο πιστεύουν ότι με το να κάνουν ερωτήσεις είναι αφελείς. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλετε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα γύρω από την επέμβαση την οποία πρόκειται να υποβληθείτε ή υποβληθήκατε ήδη. Είναι δουλειά του χειρουργού να απαντήσει σε όλες σας τις ερωτήσεις με τον πιο σαφή τρόπο. Κάποιες συνηθισμένες απορίες και ανησυχίες μπορεί να είναι οι ακόλουθες :

Γιατί αυτός ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ;

    Υπάρχουν πολλά διαφορετικά εμφυτεύματα και σχεδιασμοί διαθέσιμα για τις ολικές αρθροπλαστικές γόνατος. Το σημαντικό είναι όποιος σχεδιασμός επιλεγεί να έχει μια αποδεδειγμένη, καλή επιβίωση. Ορισμένοι σχεδιασμοί αρθροπλαστικών έκαναν την εμφάνισή τους με πολλές τυμπανοκρουσίες και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν εξαιτίας κακών αποτελεσμάτων. Το σημαντικό είναι ο χειρουργός σας να είναι ευχαριστημένος και έμπειρος στο είδος της ολικής αρθροπλαστικής που έχει επιλέξει. Ρωτήστε για τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του συγκεκριμένου σχεδιασμού. Μην παρασέρνεστε από δημοσιεύματα του μη ειδικού τύπου, όπως για παράδειγμα των εφημερίδων, που λένε ότι το συγκεκριμένο είδος αρθροπλαστικής είναι η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα. Μπορεί πράγματι να συμβαίνει αλλά μπορεί να αποσυρθεί μετά από λίγο καιρό, γεγονός το οποίο δεν θα διαβάσετε ποτέ στις εφημερίδες. Είναι αναρίθμητα τα παραδείγματα αρθροπλαστικών οι οποίες παρουσιάστηκαν, εφαρμόστηκαν σε πολλούς ασθενείς και εξαιτίας των κακών αποτελεσμάτων τους χρειάστηκε να αποσυρθούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν αποτέλεσμα άλλες φορές του σχεδιασμού τους και άλλες φορές του υλικού το οποίο από το οποίο ήταν κατασκευασμένα. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει πάντα να ακούτε και να συμβουλεύεστε τον χειρουργό σας ο οποίος είναι ενήμερος για τις εξελίξεις παγκοσμίως και τα νεότερα δεδομένα.

Το τραύμα μου είναι ζεστό. Είναι αυτό φυσιολογικό

    Η επούλωση η οποία λαμβάνει χώρα μετά από μια χειρουργική επέμβαση σχετίζεται με φλεγμονώδεις διαδικασίες. Είναι συνεπώς απολύτως φυσιολογικό ένα τραύμα να είναι ζεστό για μια περίοδο, ιδιαίτερα μετά από ολική αρθροπλαστική του γόνατος, στην οποία το τεχνητό μόσχευμα είναι ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Η θερμότητα του τραύματος είναι φυσιολογική για τουλάχιστον 6 μήνες μετά το χειρουργείο και δεν σημαίνει τίποτα το κακό. Αυξημένη θερμότητα μπορεί ορισμένες φορές ωστόσο να είναι πρόβλημα και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας.

Νιώθω μουδιασμένο το δέρμα μου γύρω από την ουλή. Είναι αυτό πρόβλημα ;

    Κανένα πρόβλημα απολύτως. Οι περισσότεροι ασθενείς μετά από ολική αρθροπλαστική του γόνατος αισθάνονται μουδιασμένο το δέρμα τους στην έξω επιφάνεια του γόνατος. Αυτές οι παρατηρήσεις γενικώς δεν έχουν καμία απολύτως σημασία.

Είναι πρόβλημα που το πόδι μου είναι πρησμένο μετά το χειρουργείο ;

    Ορισμένες φορές ναι, ορισμένες φορές όχι. Έως ότου ένας άνθρωπος περπατάει πλήρως και φυσιολογικά, η μυϊκή αντλία δεν επιστρέφει το αίμα πίσω στην καρδιά όσο αποτελεσματικά το έκανε πριν. Συνεπώς είναι φυσιολογικό ένα σκέλος να είναι πρησμένο, ιδιαίτερα στην χειρουργημένη πλευρά. Ωστόσο οίδημα του σκέλους μπορεί ορισμένες φορές να αποτελεί ένδειξη εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Εάν το οίδημα σχετίζεται με δυσανεξία, είναι σκληρό και επώδυνο, κυρίως στην γάμπα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας. Το οίδημα του σκέλους λογικά θα έχει εξαφανιστεί 3 μήνες μετά την επέμβαση.

Η ολική αρθροπλαστική μου εξακολουθεί να είναι επώδυνη. Θα πρέπει να ανησυχήσω;

    Είναι πολύ συχνό μια ολική αρθροπλαστική γόνατος να πονάει μετά την επέμβαση. Ο πόνος αυτός είναι τελείως διαφορετικός από τον έντονο αγωνιώδη πόνο της αρθρίτιδας πριν από την επέμβαση. Ωστόσο η ενόχληση θα πρέπει να είναι ήπια και δεν θα πρέπει να αυξάνεται. Εάν μεγαλώνει θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας. Υπάρχει πιθανότητα, έστω και μικρή, η αρθροπλαστική να χαλαρώνει ή να υπάρχει μία μόλυνση.

Η άρθρωσή μου δεν λυγίζει εξίσου καλά όπως πριν. Είναι αυτό ένα πρόβλημα ; 

    Συνήθως όχι. Μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος, συνήθως η άρθρωση μπορεί να λυγίζει λίγο περισσότερο από ορθή γωνία. Δεν είναι σύνηθες να κερδίσει πλήρη, φυσιολογική κίνηση μετά την ολική αρθροπλαστική του γόνατος. Η τεχνητή άρθρωση του γόνατος ποτέ δεν είναι εξίσου καλή όπως το φυσιολογικό γόνατο χωρίς αρθρίτιδα. Σπανίως μπορεί να υπάρχει έντονη δυσκαμψία μετά από μια ολική αρθροπλαστική γόνατος και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας.

Η ολική αρθροπλαστική μου παράγει διάφορους ήχους. Πρέπει να ανησυχήσω ;   

    Συνήθως όχι. Είναι εξαιρετικά συνηθισμένο για μια ολική αρθροπλαστική  γόνατος να κάνει ήπιους θορύβους όταν το γόνατο κινείται, ειδικά σε πλαγιο-πλάγιες κινήσεις. Αυτό το αίσθημα αντανακλά την ήπια αναπήδηση του πλαστικού κνημιαίου εμφυτεύματος πάνω στο μεταλλικό μηριαίο εμφύτευμα. Είναι σχετικά συνήθης τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες και βαθμιαία μειώνονται στην πρώτη περίοδο των 6-8 εβδομάδων.

Θα χρειαστεί να κάνω τροποποίηση στο σπίτι μου;   

    Πιθανώς όχι. Ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να έχετε κουπαστή στις σκάλες ή χειρολαβές στο μπάνιο ή σε άλλα σημεία. Θα πρέπει να έχετε μία ψηλή καρέκλα με ευθεία ράχη και χειρολαβές, η οποία θα σας βοηθάει να κάθεστε και να σηκώνεστε εύκολα και να είναι μία καρέκλα η οποία θα είναι γύρω στους 50 πόντους στο κάθισμά της ώστε να μην κάθεστε χαμηλά.

© 2024 Αναστάσιος Λιλικάκης

Social Media

Back to top