Συχνές ερωτήσεις Ασθενών με Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Ένα χειρουργείο – μια χειρουργική επέμβαση – είναι φυσικά ένας λόγος ανησυχίας για τους περισσότερους ασθενείς. Ωστόσο για τους περισσότερους είναι τα επακόλουθα μετά την επέμβαση που είναι πιο σημαντικά, αυτό είναι ιδιαίτερα πιο εμφανές σε επεμβάσεις όπως οι αρθροπλαστικές του γόνατος όπου ο στόχος είναι να επιστρέψει ο ασθενής σε μια ποιότητα ζωής που την έχει χάσει από καιρό. Συχνές ερωτήσεις που έχουν ασθενείς είναι οι ακόλουθες :

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

    Εξαρτάται από την εργασία. Για τις περισσότερες ήπιες δραστηριότητες η επιστροφή στην εργασία στις 4 βδομάδες μετά την επέμβαση είναι λογική. Για εργασίες όμως όπου αναλαμβάνουν έντονες ή/και χειρονακτικές δραστηριότητες απαιτείται ένα διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών.

Πότε μπορώ να κάνω σπορ (αθλητικές δραστηριότητες);

    Εξαρτάται από την δραστηριότητα. Οι αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν σωματική επαφή είναι καλύτερο να αποφεύγονται γενικώς μετά από επεμβάσεις αρθροπλαστικής. Αθλητικές δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή (όπως για παράδειγμα το γκολφ) συνήθως επιτρέπονται στις 6 βδομάδες μετά την αρθροπλαστική, αν και συνήθως είναι προτιμότερο στους 3 μήνες.

Πότε μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή;

    Τι σε σταματά; Μετά από ολική αρθροπλαστική του γόνατος δεν υπάρχει κανένας φραγμός. 

Πότε μπορώ να οδηγήσω αυτοκίνητο;

    Συνήθως οι 4-6 βδομάδες είναι ένα ασφαλές διάστημα μετά από μια ολική αρθροπλαστική του γόνατος. Τα γόνατα θα πρέπει να είναι ικανά να λυγίσουν τουλάχιστον σε ορθή γωνία για να μπορέσουν να κάνουν την οδήγηση άνετη. Γι’ αυτό μπορεί να χρειαστούν και 6 εβδομάδες. Όταν οδηγήσετε αυτοκίνητο τοποθετήστε το κάθισμα όσο πιο πίσω μπορείτε και ρίξτε την πλάτη έτσι ώστε να είστε άνετα. Για την ασφαλή οδήγηση μετά από μια ολική αρθροπλαστική απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν και ικανοποιητικά αντανακλαστικά τα οποία προϋποθέτουν να έχει επανέλθει μια μυϊκή ισχύς στο χειρουργημένο άκρο και να μην υπάρχει πόνος.

Πότε μπορώ να σταματήσω να χρησιμοποιώ τις πατερίτσες μου (βακτηρίες) ;

    Συνήθως ο φυσικοθεραπευτής θα σας συμβουλέψει γι’ αυτό. Ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις πατερίτσες σε διάστημα το αργότερο ενός μηνός μετά από μια αρθροπλαστική γόνατος. Ωστόσο αυτός ο γενικός κανόνας πολλές φορές δεν ισχύει και κάποιοι ασθενείς πολύ πιο γρήγορα πετάνε την μία πατερίτσα. Επίσης σκόπιμο είναι να μην γίνεται απότομη μετάβαση από τις δύο πατερίτσες σε καμία υποστήριξη, αλλά μία μετάβαση όπου πρώτα εγκαταλείπετε την μία βακτηρία και κρατάτε την βακτηρία στην αντίθετη πλευρά του χειρουργημένου σκέλους. Το δε διάστημα που θα χρειαστεί να κρατήσετε την μία βακτηρία ποικίλει. Για ορισμένους ασθενείς ή ορισμένες επεμβάσεις που χρειάζεται επιπλέον προσοχή και φροντίδα το διάστημα αυτό το συνολικό μπορεί να χρειαστεί να παραταθεί. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε επεμβάσεις επανεγχείρησης και σε πιο μεγάλους ηλικίας ασθενείς με πιο ασθενές μυϊκό σύστημα.

Πότε μπορώ να σταματήσω να φοράω τις αντιθρομβωτικές κάλτσες (κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης);

    Είναι κοινή πρακτική οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος να φέρουν ελαστικές κάλτσες όσο είναι στο νοσοκομείο. Αυτές, συνδυαζόμενες με φαρμακευτική αγωγή, μειώνουν τον κίνδυνο της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής. Το σύνηθες διάστημα χορήγησης αντιπηκτικής – αντιθρομβωτικής αγωγής σε ολικές αρθροπλαστικές ισχίου γόνατος είναι τέσσερεις έως  έξι βδομάδες και αυτό είναι και το διάστημα για το οποίο κρίνεται σκόπιμο να χορηγούνται οι ελαστικές κάλτσες. Η σωστή χρήση των ελαστικών καλτσών είναι να φοριούνται όλο το 24ωρο, ενώ μπορούν να αφαιρούνται όταν ο ασθενής βαδίζει και η μυϊκή δραστηριότητα βοηθά την κυκλοφορία του αίματος στις γάμπες και μειώνει τον κίνδυνο της θρόμβωσης. Ωστόσο επειδή οι κάλτσες μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές για κάποιους ασθενείς ιδιαίτερα το καλοκαίρι και επειδή ο ρόλος τους είναι επικουρικός στην φαρμακευτική αγωγή, αρκετοί χειρουργοί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να αφαιρούν τις κάλτσες κατά την διάρκεια της νύχτας ή κάποιες ώρες όταν αυτές τους ενοχλούν.

Πότε μπορώ να ξαπλώσω στο πλευρό ;

    Όποτε θέλετε όσον αφορά τις ολικές αρθροπλαστικές γόνατος. 

Πότε μπορώ να καθίσω σε χαμηλή καρέκλα ;

   Μετά από την ολική αρθροπλαστική του γόνατος δεν υπάρχει όριο στο ύψος του καθίσματος καθώς ένα γόνατο είναι εξαιρετικά απίθανο να εξαρθρωθεί. Ωστόσο ο κανόνας του ύψους των 45 -50 εκατοστών βρίσκει εφαρμογή και μετά από μια ολική αρθροπλαστική του γόνατος γιατί σε αυτό το ύψος είναι πολύ πιο άνετο τόσο το κάθισμα όσο και η έγερση από το κάθισμα.

Πότε μπορώ να κολυμπήσω ;

    Από την στιγμή που το τραύμα έχει επουλωθεί μετά από μια ολική αρθροπλαστική του γόνατος. 

Πότε θα μπορέσω να βάλω μόνος μου τα παπούτσια μου και τις κάλτσες μου ή πότε μπορώ να κόψω μόνος μου τα νύχια των ποδιών μου ;

    Μετά από μια ολική αρθροπλαστική γόνατος μπορείτε να κάνετε αυτές τις δραστηριότητες όποτε θέλετε.

Πότε μπορώ να ανεβοκατέβω σκαλοπάτια ;

    Όποτε το επιθυμείτε. Μερικές φορές είναι δύσκολο με δύο πατερίτσες, ιδιαίτερα εάν ο χειρουργός σας, σάς έχει συστήσει να μην φορτίζετε το χειρουργημένο σκέλος. Ωστόσο δεν υπάρχει μηχανικός λόγος για τον οποίο δεν θα πρέπει να ανέβετε ή να κατέβετε κλίμακα απ’ την στιγμή που θα γυρίσετε σπίτι, αν βέβαια μπορείτε να το κάνετε. Συνήθως η άνοδος και η κάθοδος από την κλίμακα είναι μια δραστηριότητα η οποία εκμαθαίνεται μέσα στο νοσοκομείο πριν από την έξοδο.

Πότε μπορώ να σηκώσω βάρος ή να κάνω τα ψώνια μου ; 

Περίπου 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Είναι δύσκολο να σηκώσετε βάρη όταν χρησιμοποιείτε πατερίτσες ή περιπατητήρα. 

Πότε μπορώ να μπω και να βγω στην μπανιέρα ;

    Καταρχάς το τραύμα σας είναι καλύτερο να μην βραχεί πριν από την αφαίρεση των ραμμάτων. Εκτός αυτού όταν θα μπορείτε να λυγίσετε το γόνατο ικανοποιητικά ώστε να μπείτε και να βγείτε από την μπανιέρα τότε θα μπορέσετε να το κάνετε αυτό.

© 2024 Αναστάσιος Λιλικάκης

Social Media

Back to top