Φυσικοθεραπευτική Αποκατάσταση Αρθροπλαστικής Ισχίου

ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΜΟΥ: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΜΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Ο φυσικοθεραπευτής

Προεγχειρητική αξιολόγηση   

Στα πλαίσια της προεγχειρητικής αξιολόγησης, ο φυσικοθεραπευτής θα διδάξει σε εσάς και την οικογένειά σας τις ασκήσεις που θα εκτελέσετε τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση. Εξαιτίας των πολλών μηνών, ακόμα και ετών, πόνου και μειωμένης φυσικής δραστηριότητας οι μύες και το αναπνευστικό σας σύστημα πιθανά δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση. Εκτελώντας το κατάλληλο για εσάς πρόγραμμα ασκήσεων, θα διευκολύνεται τις κινήσεις σας μετεγχειρητικά και θα μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών από το αναπνευστικό σας σύστημα. Επίσης, ο φυσικοθεραπευτής θα επιλέξει το καλύτερο βοήθημα βάδισης για εσάς (περιπατητήρας ή βακτηρίες αγκώνος) και θα σας διδάξει πως να περπατάτε και να ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες.

Ο φυσικοθεραπευτής δύναται να εξετάσει το περιβάλλον του σπιτιού σας εάν χρειαστεί, και να σας υποδείξει τυχόν αλλαγές που θα σας διευκολύνουν, όπως την τοποθέτηση ανυψωτών στο κρεβάτι σας, την επιλογή μιας άνετης για εσάς καρέκλας, την απομάκρυνση χαλιών, καλωδίων, κατοικίδιων ζώων, την τοποθέτηση αντικειμένων καθημερινής χρήσης στο ύψος της μέσης σας κ.τ.λ. Επιπρόσθετα, θα σας συστήσει τα βοηθήματα που πιθανόν να χρειαστείτε, όπως το ανυψωτικό κάθισμα τουαλέτας, ειδικές βοηθητικές λαβές ασφαλείας μπανιέρας και τοίχου, σφουγγάρι με μακριά λαβή, βοήθημα παπουτσιών με κόκαλο, βοηθητικό χεριών, καλτσοφορέτες, ορθοπαιδικές κάλτσες κ.α.

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Σημαντικό κομμάτι της πλήρους αποκατάστασής σας είναι ένα κατανοητό φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων. Η φυσικοθεραπεία ξεκινά άμεσα μετά το χειρουργείο και συνεχίζεται σε καθημερινή βάση έως την έξοδό σας από το νοσοκομείο. Το πρόγραμμα των ασκήσεων διατηρείται και μετά την έξοδό σας, ενώ ύστερα από την εκτίμηση του χειρουργού  και του φυσικοθεραπευτή πιθανό να συσταθεί η παρουσία του φυσικοθεραπευτή και στο σπίτι.

Η πρώτη συνεδρία περιλαμβάνει απλές ασκήσεις που γίνονται στο κρεβάτι, το κάθισμά σας στο χείλος του κρεβατιού, καθώς και τη βάδιση, αν το επιτρέπει η γενικότερη σας κατάσταση. Τις επόμενες ημέρες στόχος μας είναι η επανάκτηση του μυϊκού ελέγχου του κάτω άκρου, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι ασκήσεις, το κάθισμα στην καρέκλα, η βάδιση και η άνοδος/κάθοδος της σκάλας. Ενθαρρύνεται πάντα η άμεση κινητοποίηση σας, για την ταχύτερη ανεξαρτητοποίηση σας, αλλά και την βέλτιστη λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού (φλεβικό, αναπνευστικό, γαστρεντερικό).

Από τις πρώτες ώρες σας επιτρέπεται να χρησιμοποιείται το πόδι σας κανονικά, ρίχνοντας όλο το βάρος σας στην βάδιση, με την χρήση βακτηριών ή περιπατητήρα, εκτός αν υπάρχει διαφορετική εντολή από το χειρουργό. Αρχικά, ο πόνος και ο φόβος μπορεί να αναστείλουν την φυσιολογική βάδιση, αλλά με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή σύντομα αυτή θα αποκατασταθεί. Συνήθως, η χρήση του περιπατητήρα ή των δυο βακτηριών διαρκεί τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση και ακολουθεί η χρήση μιας βακτηρίας για περίπου άλλες 2 εβδομάδες. Η συνολική διάρκεια χρήσης βοηθημάτων μπορεί να είναι είτε μικρότερη είτε μεγαλύτερη, ανάλογα με τις δυνατότητες και την φυσική κατάσταση του ασθενούς, χωρίς αυτό να καθορίζει το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Πριν από την επέμβαση, είναι πολύ συνηθισμένο να εντοπίζεται ανισοσκελία, δηλαδή εξαιτίας της αρθρίτιδας το πάσχον μέλος να είναι κοντύτερο από το φυσιολογικό. Το σώμα σας όμως έχει προσαρμοστεί σε αυτή την αλλαγή και παρά την αποκατάσταση του μήκους του μέλους σας από τον χειρουργό, στην αρχή θα νιώθετε πως το χειρουργημένο πόδι τώρα είναι πιο μακρύ. Η αποκατάσταση του φυσιολογικού προτύπου βάδισης θα επανέλθει τους προσεχείς μήνες με ασκήσεις και την διαδικασία αναπροσαρμογής του σώματός σας στα νέα δεδομένα.

Ασκήσεις

Οι ασκήσεις αυτές γίνονται τόσο στο προεγχειρητικό όσο και στο μετεγχειρητικό στάδιο. Συστήνεται το πρόγραμμα ασκήσεων να γίνεται 2-3 φορές την ημέρα. 

Αν δεν είστε σε θέση να εκτελέσετε τις ασκήσεις αυτές εξαιτίας του πόνου, μην τις συνεχίζετε.

  1. Άσκηση μυϊκής αντλίας: κινήστε την ποδοκνημική και τα δάκτυλα πάνω κάτω. Η άσκηση αυτή βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος και στην αποσυμφόρηση του οιδήματος στην γάμπα. Σε συνδυασμό με την χρήση των ορθοπαιδικών καλτσών και της φαρμακευτικής αντιπηκτικής αγωγής μειώνει την πιθανότητα θρόμβωσης. Επαναλάβατε 100 φορές την ημέρα.
  2. Ισομετρική άσκηση τετρακεφάλου: ξαπλωμένος ανάσκελα με τα πόδια σας τεντωμένα και ένα ρολό πετσέτας κάτω από το γόνατο του χειρουργημένου άκρου. Πιέστε με το γόνατο την πετσέτα προς τα κάτω, σφίγγοντας το μυ του μηρού. Κρατήστε μετρώντας έως το 5 και χαλαρώστε. Επαναλάβετε 100 φορές την ημέρα.
  3. Ισομετρική άσκηση γλουτιαίων: ξαπλωμένος ανάσκελα, καθιστός ή όρθιος, σφίγγετε τους μύες τους μύες των γλουτών. Κρατήστε μετρώντας έως το 5 και χαλαρώστε. Επαναλάβετε 100 φορές την ημέρα.
  4. Άσκηση τριπλής κάμψης: ξαπλωμένος ανάσκελα λυγίζετε σιγα-σιγά το χειρουργημένο πόδι γλιστρώντας την πτέρνα πάνω στο κρεβάτι και επαναφέρετε. Η γωνία του ισχίου δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 900. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.
  5. Έκταση γόνατος μικρού εύρους: ξαπλωμένος ανάσκελα και με ένα μαξιλάρι κάτω από το γόνατο του χειρουργημένου ποδιού τεντώνετε το γόνατο. Μην σηκώνεται το γόνατο από το μαξιλάρι. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.
  6. Απαγωγή και προσαγωγή ισχίου: ξαπλωμένος στο κρεβάτι και με τα πόδια τεντωμένα, ανοίγετε το ισχίο προς τα έξω και επιστρέψτε στην αρχική θέση. Η άσκηση μπορεί να είναι επώδυνη εξαιτίας της προσπέλασης του χειρουργείου, αλλά είναι ιδιαίτερης σημαντικότητας γιατί σας βοηθάει στην βάδιση και στο ανέβασμα και κατέβασμα από το κρεβάτι. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.
  7. Έκταση γόνατος: καθιστός στο κρεβάτι ή στην καρέκλα με το πόδι να κρέμεται κάτω, τεντώνετε το γόνατο. Μην σηκώνετε το γόνατο ή τον μηρό από το κρεβάτι. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.
  8. Άρση λεκάνης: ξαπλωμένος στο κρεβάτι, λυγίζετε και τα δύο γόνατα ώστε τα πέλματα να ακουμπούν στο κρεβάτι, και σηκώνεται την λεκάνη σας ψηλά σφίγγοντας τους γλουτούς. Μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας πιέζοντας τους αγκώνες πάνω στο κρεβάτι. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.
  9. 9.Push-up στην καρέκλα: καθισμένος σε μια καρέκλα με χέρια, ξεκολλήστε τους γλουτούς σας από την καρέκλα χρησιμοποιώντας τα χέρια σας (τεντώνοντας δηλ. τους αγκώνες σας). Ξεκινήστε με μικρή βοήθεια σπρώχνοντας ελαφριά με τα πόδια σας, ενώ σταδιακά όλο το βάρος το παίρνουν τα χέρια σας.   
  10. Αναπνευστικές ασκήσεις. Μετά την λήψη αναισθησίας, είναι πολύ σημαντική η εκτέλεση αναπνευστικών ασκήσεων.

Εκτός από τις ήρεμες και βαθιές αναπνοές, όπως βλέπετε και παρακάτω εικ,  θα εκτελέσετε ασκήσεις με την βοήθεια ενός μικρού πλαστικού εξασκητή αναπνοής, που επιτρέπει τόσο σε εσάς όσο και στον φυσικοθεραπευτή την παρακολούθηση της προόδου σας εικ.      

Στο δεύτερο στάδιο της αποκατάστασης που συνήθως ξεκινάει μετά τον 1ο μήνα από το χειρουργείο, μπορείτε να ενισχύσετε το πρόγραμμα με τις παρακάτω ασκήσεις:

  1. Άρση τεντωμένου σκέλους: ξαπλωμένος στο κρεβάτι, με το γόνατο του μη-χειρουργημένου ποδιού λυγισμένο ώστε το πέλμα να ακουμπάει στο κρεβάτι, σφίγγετε το γόνατο του χειρουργημένου ποδιού και σηκώστε όλο το πόδι τεντωμένο ψηλά. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.
  2. Απαγωγή ισχίου από πλάγια θέση: ξαπλωμένος πλάγια στο κρεβάτι με το εγχειρισμένο άκρο πάνω, το σηκώνουμε ψηλά κάνοντας απαγωγή. Στην αρχή η άσκηση αυτή θα γίνεται υποβοηθούμενα από κάποιον άλλον και σταδιακά θα αποκτήσετε πλήρη έλεγχο της κίνησης.
  3. Κάμψη – έκταση – απαγωγή ισχίου από όρθια θέση: όρθια θέση κρατώντας τον περιπατητήρα ή κάποιο σταθερό αντικείμενο (τραπέζι, καρέκλα, κρεβάτι), κατευθύνετε το άκρο σας μπροστά, πίσω και στο πλάι με αργές κινήσεις.

Πισίνα ή θάλασσα

Οι ασκήσεις μέσα στο νερό είναι η ιδανική μορφή άσκησης και επιτρέπεται συνήθως μετά τις 4 εβδομάδες, εφόσον η πληγή σας έχει πλήρως επουλωθεί. Παρόλα αυτά απαγορεύεται να κολυμπήσετε  στυλ πεταλούδας πριν τις 6 εβδομάδες. Ξεκινήστε με ασκήσεις που θα διαρκούν αρχικά 10’ – 15’, ύστερα από συνεννόηση με τον φυσικοθεραπευτή σας. 

Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται σε βάθος μεταξύ της μέσης και του στήθους σας, καθώς όσο βαθαίνει το νερό τόσο αυξάνεται η δυσκολία των ασκήσεων.

Επιτόπια βάδιση

Στέκεστε όρθιος κρατώντας μια κουπαστή αν χρειάζεται. Κατά την διάρκεια της επιτόπιας βάδισης τα γόνατα δεν πρέπει να ξεπερνούν το ύψος των ισχίων. Επαναλαμβάνετε για λίγα λεπτά.

Ημικαθίσματα

Στέκεστε όρθιος και κρατιέστε από την κουπαστή αν χρειάζεται. Λυγίστε τα γόνατα σας αλλά όχι πάνω από 900. Επαναλαμβάνετε 10 φορές.

Απαγωγή ισχίου

Στέκεστε όρθιος και κρατώντας μια κουπαστή αν χρειάζεται. Ανοίξτε το πόδι σας στο πλάι, κρατήστε μερικά δευτερόλεπτα και επαναφέρετε στην αρχική θέση. Σιγουρευτείτε ότι τα δάκτυλα του ποδιού σας κοιτούν μπροστά και ότι δεν γέρνετε στην αντίθετη πλευρά. Επαναλάβετε 10 φορές.

Έκταση ισχίου

Στέκεστε όρθιος και κρατώντας μια κουπαστή αν χρειάζεται. Φέρνετε το πόδι σας προς τα πίσω, κρατήστε μερικά δευτερόλεπτα και επαναφέρετε στην αρχική θέση. Σιγουρευτείτε ότι τα δάκτυλα του ποδιού σας κοιτούν μπροστά και ότι δεν γέρνετε στην μπροστά. Επαναλάβετε 10 φορές.

Ασκήσεις βάδισης

Περπατήστε προς τα εμπρός: Σιγουρευτείτε ότι δίνεται τον ίδιο χρόνο σε κάθε σας βήμα.

Περπατήστε προς τα πίσω: καλή άσκηση για την ενδυνάμωση των γλουτιαίων και των οπίσθιων μηριαίων.

Περπατήστε στο πλάι: και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Οι παραπάνω ασκήσεις μπορεί να δυσκολέψουν είτε αυξάνοντας τον αριθμό των επαναλήψεων, είτε αυξάνοντας την ταχύτητα με την οποία τις εκτελείτε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό βατραχοπέδιλο ή τα ειδικά βάρη πισίνας.

Έξοδος από το νοσοκομείο

Με αυτοκίνητο

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν σπίτι τους με τη χρήση ενός συμβατικού αυτοκινήτου. Οι ακριβείς οδηγίες δίνονται παρακάτω. Μην ξεχάστε να θυμίσετε στον συνοδό σας να φέρει μαζί του τα κατάλληλα μαξιλάρια. Αν η διαδρομή είναι μεγάλη, είναι καλή ιδέα να εκτελείται τις ασκήσεις μυϊκής αντλίας όσο κάθεστε και κάθε 2 ώρες φροντίστε να κάνετε ένα διάλειμμα στο ταξίδι σας, περπατώντας και αλλάζοντας θέση για λίγο.

Με ασθενοφόρο

Η μεταφορά με ασθενοφόρο είναι απαραίτητη σε περίπτωση δυσκολίας πρόσβασης στο σπίτι, όπως για παράδειγμα μεγάλη ανηφόρα/κατηφόρα ή πολλά σκαλιά (ανάλογα με την φυσική κατάσταση του ασθενούς).

Με αεροπλάνο

Αν χρειάζεται να μετακινηθείτε με αεροπλάνο, είναι σημαντικό να κανονίσετε η θέση σας να βρίσκεται στο διάδρομο ή στην έξοδο κινδύνου, έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε το πόδι σας ελεύθερο. Συνιστώνται οι ασκήσεις μυϊκής αντλίας για την αποφυγή θρομβώσεων και η εφαρμογή ορθοπαιδικών ελαστικών καλτσών.

Καθημερινές δραστηριότητες

Βάδιση

Μην φοβάστε να ρίξετε το βάρος σας πάνω στο χειρουργημένο πόδι, εκτός αν έχετε διαφορετική εντολή από το χειρουργό. Σταθείτε με όρθια την πλάτη σας και ξεκινήστε να βαδίζετε με τον περιπατητήρα ή τις βακτηρίες με ίσο μήκος βήματος. Το βήμα σας δεν πρέπει να ξεπερνάει το βοήθημα το οποίο χρησιμοποιείτε. Δεν γέρνουμε πάνω στο βοήθημα. Η σωστή σειρά είναι η εξής:

Έμπροσθεν κίνηση

Όπισθεν κίνηση

Προοδευτικά χρησιμοποιείτε την μια βακτηρία κρατώντας την από την μη-χειρουργημένη πλευρά. Ξεκινάτε με την βακτηρία, ακολουθεί το χειρουργημένο και ύστερα το μη χειρουργημένο σκέλος.

Μην ξεχνάτε πως η βάδιση αποτελεί την ιδανικότερη άσκηση για την επέμβαση που έχετε κάνει. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρωτόκολλο βάδισης. Ξεκινήστε με συχνές και σύντομες βόλτες, τις οποίες θα αυξήσετε καθώς βελτιώνεται και η αντοχή σας. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεπερνάτε τα όριά σας. Αν παρατηρείστε αυξημένη ευαισθησία, πόνο ή πρήξιμο στην περιοχή του ισχίου , μειώστε την δραστηριότητά σας, τοποθετείστε πάγο και ξαπλώστε τοποθετώντας το πόδι πάνω σε μαξιλάρι. Αν ο πόνος επιμένει, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

12. Μετακινήσεις στο κρεβάτι

Κατεβαίνοντας από το κρεβάτι                                    

Λυγίστε το μη-χειρουργημένο πόδι και ανασηκώνοντας την λεκάνη σας φέρτε το σώμα σας στο χείλος του κρεβατιού . Μετακινήστε τον σώμα σας προς την άλλη πλευρά και κατεβάστε το μη-χειρουργημένο πόδι σας κάτω από το κρεβάτι. Σπρώξτε με τα χέρια σας το στρώμα και ωθήστε το σώμα σας να σηκωθεί φέρνοντας το χειρουργημένο πόδι σας κάτω από το κρεβάτι. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να φέρετε τα πόδια σας στην ευθεία.

Ανεβαίνοντας στο κρεβάτι

Κάθεστε στο χείλος του κρεβατιού. Τοποθετήστε τα χέρια σας πίσω από την λεκάνη και τραβήξτε το σώμα σας μέσα. Γείρετε σιγά-σιγά το σώμα σας πίσω, φέρνοντας το χειρουργημένο πόδι πάνω στο κρεβάτι. Φέρνετε και το μη-χειρουργημένο πάνω στο κρεβάτι και βοηθήστε το σώμα σας να πάρει την σωστή θέση. Αν δεν μπορείτε να ανεβάσετε το πόδι σας πάνω στο κρεβάτι, το υποβοηθάτε με το μη χειρουργημένο.

 

13. Ύπνος

Μπορείτε να κοιμηθείτε ανάσκελα με μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τις πρώτες 6 εβδομάδες. Σε πλάγια θέση με το χειρουργημένο πόδι από πάνω, με μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια. Σε πλάγια θέση με το χειρουργημένο πόδι από κάτω, μπορείτε να κοιμηθείτε μετά από 6 εβδομάδες.

 

14. Σκαλιά

Όταν ανεβαίνετε τα σκαλιά, να θυμάστε πάντα πως τον πρώτο καιρό ανεβαίνει πρώτο το μη-χειρουργημένο πόδι. Όταν κατεβαίνετε, βάζετε πρώτο το χειρουργημένο. Κρατάτε πάντα την κουπαστή από τη μια πλευρά και την βακτηρία από την άλλη.

15. Κάθισμα

Όταν κάθεστε στην καρέκλα, στο κρεβάτι ή στην τουαλέτα, πλησιάστε στο χείλος της καρέκλας ώστε να το ακουμπήσετε με το πίσω μέρος των ποδιών σας. Βάλτε τα χέρια σας πάνω στα χέρια της πολυθρόνας, στηριχτείτε και καθίστε αφήνοντας το σώμα σας αργά, έχοντας τεντωμένο το χειρουργημένο σας πόδι για να μη νιώσετε ενόχληση. Αντιστρόφως σηκώνεστε. Συνιστάται να αποφεύγεται η παραττεταμένη καθιστή θέση για πάνω από 30’ τις πρώτες 4 εβδομάδες, ώστε να αποφευχθεί το οίδημα των σκελών. Μπορείτε να σηκώνεστε για περπάτημα και να ξανακάθεστε μετά από λίγη ώρα. Στην τουαλέτα χρησιμοποιείτε στο ανυψωτικό τουαλέτας και στην καρέκλα ένα μαξιλάρι.

16. Αυτοκίνητο 

Στο αυτοκίνητο κάθεστε στην θέση του συνοδηγού. Το κάθισμα είναι τραβηγμένο όσο το δυνατόν πιο πίσω για να σας αφήσει μεγάλο χώρο για το πόδι. Τοποθετείτε ένα μαξιλάρι πάνω στο κάθισμα. Προσεγγίστε το κάθισμα με τις βακτηρίες ή τον περιπατητήρα και καθίστε αφήνοντας τα πόδια σας έξω. Τραβηχτείτε λίγο πιο πίσω και φέρτε και τα δυο σας πόδια ταυτόχρονα μέσα και βάζετε ένα μικρό μαξιλάρι ανάμεσά τους. Βγαίνετε ακολουθώντας την αντίστροφη διαδικασία.

17. Οδήγηση

Για να οδηγήσετε πρέπει σχεδόν να μην πονάτε, να μην χρησιμοποιείτε βοηθήματα βάδισης, να έχετε επαρκές εύρος κίνησης και να έχετε επαρκή αντανακλαστικά για να διαχειριστείτε μια κατάσταση επείγοντος φρεναρίσματος. Αυτό συμβαίνει περίπου 4-6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο και κατόπιν συνεννόησης με τον χειρουργό. 

 

18. Ντύσιμο

Όταν ντύνεστε, είναι πιο εύκολο να φοράτε το ρούχο πρώτα από την χειρουργημένη πλευρά. Ξεντυθείτε αντίστροφα, βγάζοντας πρώτα το ρούχο σας από τη μη-χειρουργημένη πλευρά. Για να φορέσετε το εσώρουχο σας, τις κάλτσες σας ή το καλσόν χρησιμοποιείστε το αντίστοιχο βοήθημα.

 

19. Μπάνιο

Το μπάνιο επιτρέπεται μετά την κοπή των ραμμάτων 15-20 ημέρες μετεγχειρητικά. Ιδανική είναι η χρήση ντουζιέρας. Αν αυτή δεν υπάρχει, τις πρώτες 4 εβδομάδες κάθεστε στην λεκάνη της τουαλέτας με το ανυψωτικό και μπορείτε να κάνετε μπάνιο καθιστός με το σπιράλ. Μετά τις 4 εβδομάδες και εφόσον διαθέτετε καλή ισορροπία με τη βοήθεια ειδικής λαβής εισέρχεστε στην μπανιέρα.

 

20. Κουζίνα

Στην κουζίνα επανατοποθετήστε το περιεχόμενο του ψυγείου σας και των ντουλαπιών σας έτσι ώστε να μπορείτε να φτάσετε ότι χρειάζεστε χωρίς να σκύβετε. Ένα ψηλό σκαμνί ή μια ψηλή καρέκλα είναι χρήσιμη για να κάθεστε, για παράδειγμα όταν προετοιμάζετε το φαγητό. Όλες οι βαριές εργασίες π.χ. ηλεκτρική σκούπα, στρώσιμο κρεβατιών και καθαρισμός σπιτιού πρέπει να γίνονται από κάποιον άλλον. Ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες το λιγότερο για 2 – 3 μήνες.

 

21. Σεξουαλική δραστηριότητα

Συνιστάται η επαναφορά στην σεξουαλική σας ζωή να γίνει μετά τις 6 εβδομάδες, ξεκινώντας από ανάσκελα.

 

22. Αθλητισμός και ενασχόληση

Οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες περιλαμβάνουν το περπάτημα, την κολύμβηση, και το στατικό ποδήλατο. Αθλήματα υψηλού αντικτύπου (high impact sports) όπως το jogging, το τρέξιμο, τα άλματα, το τένις, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ επιτρέπονται μετά τους 3 μήνες και πάλι με προσοχή.  Αθλήματα όπως οι καταβάσεις στο σκι, η ποδηλασία, η ιππασία μπορούν να επιτραπούν μόνο σε ασθενείς που ασχολούντο και στο παρελθόν αν και θεωρούνται υψηλού κινδύνου και σίγουρα μετά τους 3 μήνες.  Η κηπουρική επιτρέπεται αν και απαγορεύονται βαριές εργασίες για το μετεγχειρητικό διάστημα των 3 μηνών

Τι απαγορεύεται μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου για τους πρώτους 3 μήνες

Για να λάβετε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα από μια αρθροπλαστική ισχίου, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί υποκατάστατο της άρθρωσης, και δεν είναι ολοκληρωτικά ένα φυσιολογικό ισχίο. Για αυτό και μπορεί να μην αντέξει πολύ έντονες αθλητικές δραστηριότητες, όπως μια φυσιολογική άρθρωση.

© 2024 Αναστάσιος Λιλικάκης

Social Media

Back to top