Ανησυχίες Ασθενών με Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Μία χειρουργική επέμβαση αποτελεί μια στρεσογόνα διαδικασία για όλους τους ασθενείς. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Πολλοί άνθρωποι χωρίς κανέναν λόγο πιστεύουν ότι με το να κάνουν ερωτήσεις είναι αφελείς. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλετε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα γύρω από την επέμβαση την οποία πρόκειται να υποβληθείτε ή υποβληθήκατε ήδη. Είναι δουλειά του χειρουργού να απαντήσει σε όλες σας τις ερωτήσεις με τον πιο σαφή τρόπο. Κάποιες συνηθισμένες απορίες και ανησυχίες μπορεί να είναι οι ακόλουθες :

Γιατί αυτός ο συγκεκριμένος σχεδιασμός;

Υπάρχουν αναρίθμητοι σχεδιασμοί πρθέσεων διαθέσιμοι για τις ολικές αρθροπλαστικές του ισχίου. Το σημαντικό είναι όποιος σχεδιασμός επιλεγεί να έχει μια αποδεδειγμένα καλή επιβίωση. Ορισμένοι σχεδιασμοί αρθροπλαστικών έκαναν την εμφάνισή τους με πολλές τυμπανοκρουσίες και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν εξαιτίας κακών αποτελεσμάτων. Το σημαντικό είναι ο χειρουργός σας να είναι ευχαριστημένος και έμπειρος στο είδος της ολικής αρθροπλαστικής που έχει επιλέξει. Ρωτήστε για τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του συγκεκριμένου σχεδιασμού. Μην παρασέρνεστε από δημοσιεύματα του μη ειδικού τύπου, όπως για παράδειγμα των εφημερίδων, που λένε ότι το συγκεκριμένο είδος αρθροπλαστικής είναι η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα. Μπορεί πράγματι να συμβαίνει αλλά μπορεί να αποσυρθεί μετά από λίγο καιρό, γεγονός το οποίο δεν θα διαβάσετε ποτέ στις εφημερίδες. Είναι αναρίθμητα τα παραδείγματα αρθροπλαστικών οι οποίες παρουσιάστηκαν, εφαρμόστηκαν σε πολλούς ασθενείς και εξαιτίας των κακών αποτελεσμάτων τους χρειάστηκε να αποσυρθούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν αποτέλεσμα άλλες φορές του σχεδιασμού τους και άλλες φορές του υλικού το οποίο από το οποίο ήταν κατασκευασμένα. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει πάντα να ακούτε και να συμβουλεύεστε τον χειρουργό σας ο οποίος είναι ενήμερος για τις εξελίξεις παγκοσμίως και τα νεότερα δεδομένα.

Το τραύμα μου είναι ζεστό. Είναι αυτό φυσιολογικό ;

Η επούλωση η οποία λαμβάνει χώρα μετά από μια χειρουργική επέμβαση σχετίζεται με φλεγμονώδεις διαδικασίες. Είναι συνεπώς απολύτως φυσιολογικό ένα τραύμα να είναι ζεστό για μια περίοδο. Αυξημένη θερμότητα μπορεί ορισμένες φορές ωστόσο να είναι πρόβλημα και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας.

Νιώθω μουδιασμένο το δέρμα μου γύρω από την ουλή. Είναι αυτό πρόβλημα;

Κανένα πρόβλημα απολύτως. Μερικοί ασθενείς μετά από ολική αρθροπλαστική του ισχίου αισθάνονται μουδιασμένο το δέρμα τους σε μια μικρή περιοχή γύρω από το τραύμα. Αυτές οι παρατηρήσεις γενικώς δεν έχουν καμία απολύτως σημασία.

Είναι πρόβλημα που το πόδι μου είναι πρησμένο μετά το χειρουργείο;

Ορισμένες φορές ναι, ορισμένες φορές όχι. ΄Εως ότου ένας άνθρωπος περπατάει πλήρως και φυσιολογικά, η μυϊκή αντλία δεν επιστρέφει το αίμα πίσω στην καρδιά όσο αποτελεσματικά το έκανε πριν. Συνεπώς είναι φυσιολογικό ένα χειρουργημένο σκέλος να είναι πρησμένο. Ωστόσο οίδημα του σκέλους μπορεί ορισμένες φορές να αποτελεί ένδειξη εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Εάν το οίδημα σχετίζεται με δυσφορία, είναι σκληρό και επώδυνο, κυρίως στην γάμπα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας. Το οίδημα του σκέλους λογικά θα έχει εξαφανιστεί 3 μήνες μετά την επέμβαση.

Η ολική αρθροπλαστική μου εξακολουθεί να είναι επώδυνη. Θα πρέπει να ανησυχήσω;

Είναι πολύ συχνό μια ολική αρθροπλαστική του ισχίου να πονάει μετά την επέμβαση. Ο πόνος αυτός είναι τελείως διαφορετικός από τον έντονο αγωνιώδη πόνο της αρθρίτιδας πριν από την επέμβαση. Ωστόσο η ενόχληση θα πρέπει να είναι ήπια και δεν θα πρέπει να αυξάνεται. Εάν μεγαλώνει θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας. Υπάρχει πιθανότητα, έστω και πολύ μικρή, η αρθροπλαστική να χαλαρώνει ή να υπάρχει μία μόλυνση.

Η άρθρωσή μου δεν λυγίζει εξίσου καλά όπως πριν. Είναι αυτό ένα πρόβλημα;

Συνήθως όχι. Μετά από μια ολική αρθροπλαστική του ισχίου συμβουλεύουμε τους ασθενείς να μην λυγίζουν την άρθρωσή τους περισσότερο από 90ο, δηλαδή ορθή γωνία. Αυτό συμβαίνει για να αποφευχθεί το εξάρθρημα του ισχίου. Σπανίως μπορεί να υπάρχει έντονη δυσκαμψία μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας.

Η ολική αρθροπλαστική μου, παράγει διάφορους ήχους. Πρέπει να ανησυχήσω;

Οι θόρυβοι που παράγονται από το ισχίο δεν είναι συνηθισμένοι. Συνήθως αντανακλούν μια χαλαρότητα της άρθρωσης και θα πρέπει επίσης να εξαφανιστούν όταν το μυϊκό σύστημα ενισχύεται μετά το χειρουργείο. Σπανίως μπορεί να αντανακλά μία αστάθεια του ισχίου και μπορεί να εγκυμονεί ο κίνδυνος εξαρθρήματος. Θα πρέπει συνεπώς να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι νεότεροι τύπου αρθροπλαστικές με αρθρούμενη επιφάνεια κεραμικού σε κεραμικό κυρίως, και λιγότερο μέταλλο σε μέταλλο, μπορούν να παράγουν ορισμένες φορές ήχους τριξίματος οι οποίοι δεν σχετίζονται με αστάθεια ή πιθανό εξάρθρημα, είναι ο ήχος που προκαλούν αυτές οι σκληρές μεταλλικές επιφάνειες όταν κινείται η μία πάνω στην άλλη. Δεν έχει σχετιστεί αυτός ο ήχος με κάποιο πρόβλημα στην αρθροπλαστική, προκαλεί όμως δυσαρέσκεια στον ασθενή.

Θα χρειαστεί να κάνω τροποποίηση στο σπίτι μου;

Πιθανώς όχι. Ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να έχετε κουπαστή στις σκάλες ή χειρολαβές στο μπάνιο ή σε άλλα σημεία. Θα πρέπει να έχετε μία ψηλή καρέκλα με ευθεία ράχη και χειρολαβές, η οποία θα σας βοηθάει να κάθεστε και να σηκώνεστε εύκολα και να είναι μία καρέκλα η οποία θα είναι γύρω στους 50 πόντους ύψος στο κάθισμά της ώστε να μην κάθεστε χαμηλά. Αυτό ισχύει  για τις ολικές αρθροπλαστικές ισχίου που υπάρχει κίνδυνος εξαρθρήματος, και κάνει την φυσικοθεραπεία και τις ασκήσεις σας πιο εύκολες αλλά και πιο ευχερή το κάθισμα και την έγερση. Τα κρεβάτια συνήθως θα πρέπει να ανυψωθούν με τάκους την περίοδο μετά την ολική αρθροπλαστική του ισχίου για την αποφυγή του χαμηλού καθίσματος. Είναι προτιμότερη η ανύψωση του κρεβατιού από το να αγοραστεί ένα καινούριο κρεβάτι γιατί αυτή η τροποποίηση είναι παροδική για τις πρώτες 6-8 εβδομάδες. Η ανύψωση του κρεβατιού με δεύτερο στρώμα δεν είναι συνήθως καλή επιλογή γιατί κάνει το κάθισμα πολύ μαλακό και δεν βοηθάει στην έγερση.

© 2024 Αναστάσιος Λιλικάκης

Social Media

Back to top