Ένα χειρουργείο – μια χειρουργική επέμβαση – είναι φυσικά ένας λόγος ανησυχίας για τους κάθε ασθενή. Ωστόσο για τους περισσότερους, είναι τα επακόλουθα της επέμβασης που είναι πιο σημαντικά και αυτό είναι ιδιαίτερα πιο εμφανές σε επεμβάσεις όπως οι αρθροπλαστικές του ισχίου όπου στόχος είναι να επιστρέψει ο ασθενής σε μια ποιότητα ζωής που την έχει χάσει από καιρό. Συχνές ερωτήσεις που έχουν ασθενείς είναι οι ακόλουθες :
Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;
Εξαρτάται από την εργασία. Για τις περισσότερες εργασίες με ήπιες δραστηριότητες η επιστροφή στην εργασία στις 6 βδομάδες μετά την επέμβαση είναι λογική. Για εργασίες όμως όπου αναλαμβάνουν έντονες ή/και χειρονακτικές δραστηριότητες απαιτείται ένα διάστημα 3 μηνών.
Πότε μπορώ να κάνω σπορ (αθλητικές δραστηριότητες);
Εξαρτάται από την δραστηριότητα. Οι αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν σωματική επαφή είναι καλύτερο να αποφεύγονται γενικώς μετά από επεμβάσεις αρθροπλαστικής. Αθλητικές δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή (όπως για παράδειγμα το τρέξιμο ή το κολύμπι) συνήθως επιτρέπονται στις 4-6 βδομάδες μετά την αρθροπλαστική. Ορισμένοι χειρουργοί συμβουλεύουν ότι αθλήματα όπως το τένις ή το σκι είναι καλύτερο να αποφεύγονται μετά από μια ολική αρθροπλαστική, αν ακι προσωπικά δε συμφωνώ.
Πότε μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή;
Τι σε σταματά; Μετά από ολική αρθροπλαστική του ισχίου καλύτερα θα ήταν να είστε προσεκτικοί σε κάμψη του ισχίου περισσότερο από 90ο. Μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε αλλά να έχετε αυτόν τον απλό κανόνα στο μυαλό σας. Επιπλέον υπάρχουν ειδικά φυλλάδια τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από τον γιατρό σας τα οποία δείχνουν ποιες στάσεις είναι καλύτερο να αποφεύγονται, ειδικά τον πρώτο καιρό.
Πότε μπορώ να οδηγήσω αυτοκίνητο;
Συνήθως οι 4 εβδομάδες είναι ένα ασφαλές διάστημα μετά από μια ολική αρθροπλαστική του ισχίου. Τα περισσότερα καθίσματα αυτοκινήτων είναι αρκετά χαμηλά, θέτοντας μια ολική αρθροπλαστική του ισχίου σε κίνδυνο εξαρθρήματος πριν από αυτό το χρονικό όριο. Όταν οδηγήσετε αυτοκίνητο τοποθετήστε το κάθισμα όσο πιο πίσω μπορείτε και ρίξτε την πλάτη έτσι ώστε να είστε άνετα. Για την ασφαλή οδήγηση μετά από μια ολική αρθροπλαστική απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν και ικανοποιητικά αντανακλαστικά τα οποία προϋποθέτουν να έχει επανέλθει μια μυϊκή ισχύς στο χειρουργημένο άκρο και να μην υπάρχει πόνος.
Πότε μπορώ να κάνω ιππασία ή να οδηγήσω ένα ποδήλατο;
Ορισμένοι χειρουργοί συμβουλεύουν ότι τόσο η ιππασία όσο και το ποδήλατο θα πρέπει να αποφεύγονται μετά από ολική αρθροπλαστική του ισχίου. Δεν είναι όλοι σύμφωνοι σε αυτό ωστόσο. Και οι δύο δραστηριότητες μερικές φορές είναι εφικτές αλλά ένα διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών θεωρείται ένα ασφαλές διάστημα.
Πότε μπορώ να σταματήσω να χρησιμοποιώ τις πατερίτσες μου (βακτηρίες);
Συνήθως ο φυσικοθεραπευτής θα σας συμβουλέψει γι’ αυτό. Ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις πατερίτσες το αργότερο σε διάστημα ενός μηνός μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου. Ωστόσο αυτός ο γενικός κανόνας πολλές φορές δεν ισχύει. Έτσι κάποιοι ασθενείς πολύ πιο γρήγορα πετάνε την μία πατερίτσα ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερο διάστημα. Επίσης σκόπιμο είναι να μην γίνεται απότομη μετάβαση από τις δύο πατερίτσες σε καμία υποστήριξη, αλλά μία μετάβαση όπου πρώτα εγκαταλείπετε την μία βακτηρία και κρατάτε την βακτηρία στην αντίθετη πλευρά του χειρουργημένου σκέλους. Το δε διάστημα που θα χρειαστεί να κρατήσετε την μία βακτηρία ποικίλει και αυτό από δύο έως τέσσερεις εβδομάδες. Για ορισμένους ασθενείς ή ορισμένες επεμβάσεις που χρειάζεται επιπλέον προσοχή και φροντίδα το διάστημα αυτό μπορεί να χρειαστεί να παραταθεί. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε επεμβάσεις επανεγχείρησης και σε πιο μεγάλους ηλικίας ασθενείς με πιο ασθενές μυϊκό σύστημα.
Πότε μπορώ να σταματήσω να φοράω τις αντιθρομβωτικές κάλτσες (κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης);
Ήταν κοινή πρακτική στο παρελθόν, όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου να φορούν ελαστικές κάλτσες, μία πρακτική η οποία τείνει να εγκαταλειφθεί καθώς η ταχύτερη κινητοποίησ των ασθενών σε συνδυασμό με τα νεώτερα αντιπηκτικά σκευάσματα, τις καθιστά μη απαραίτητες. Οι ελαστικές κάλτσες, συνδυαζόμενες με φαρμακευτική αγωγή, μειώνουν τον κίνδυνο της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής. Το σύνηθες διάστημα χορήγησης αντιπηκτικής – αντιθρομβωτικής αγωγής στις ολικές αρθροπλαστικές ισχίου είναι τέσσερεις έως έξι βδομάδες και αυτό είναι και το διάστημα για το οποίο συνιστάται να χρησιμοποούνται οι ελαστικές κάλτσες. Η σωστή χρήση των ελαστικών καλτσών είναι να φοριούνται όλο το 24ωρο, ενώ μπορούν να αφαιρούνται όταν ο ασθενής βαδίζει και η μυϊκή δραστηριότητα βοηθά την κυκλοφορία του αίματος στις γάμπες και μειώνει τον κίνδυνο της θρόμβωσης. Ωστόσο επειδή οι κάλτσες μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές για κάποιους ασθενείς ιδιαίτερα το καλοκαίρι και επειδή ο ρόλος τους είναι επικουρικός στην φαρμακευτική αγωγή, αρκετοί χειρουργοί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να αφαιρούν τις κάλτσες κατά την διάρκεια της νύχτας ή κάποιες ώρες όταν αυτές τους ενοχλούν.
Πότε μπορώ να ξαπλώσω στο πλευρό;
Μετά από μια ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι καλύτερο να αποφεύγετε να ξαπλώσετε πάνω στο χειρουργημένο πλευρό σας για 4 βδομάδες. Όσον αφορά στη μη χειρουργημένη πλευρά μπορείτε να γυρνάτε και να κάθεστε όσην ώρα θέλετε με την προϋπόθεση όμως πάντα ότι το χρονικό διάστημα των πρώτων 4 βδομάδων θα υπάρχει ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας.
Πότε μπορώ να καθίσω σε πολύ χαμηλή καρέκλα ;
Μετά από ολική αρθροπλαστική του ισχίου μάλλον ποτέ! Τα καθίσματα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 45 -50 εκατοστά ψηλά για να είναι ασφαλή το πρώτο διάστημα. Μια καλή ιδέα είναι να σημειώσετε αυτό το ύψος στις βακτηρίες σας ώστε να ξέρετε αμέσως ποια καθίσματα είναι ασφαλή για να κάτσετε. Είναι επίσης χρήσιμο τα καθίσματα να έχουν χειρολαβές ώστε να βοηθήσει στο κάθισμα και στην έγερση. Μετά τις πρώτες 6 εβδομάδες αυτές οι αυστηρές απαγορεύσεις αίρονται, αλλά τα πολύ χαμηλά καθίσματα καλό θα είναι να αποφεύγονται, ειδικά εάν ο ασθενής είναι ψηλός.
Πότε μπορώ να κολυμπήσω;
Περίπου ένα μήνα μετά την ολική αρθροπλαστική του ισχίου. Το στυλ της πεταλούδας είναι επικίνδυνο για το αρχικό διαστημα. Ο λόγος είναι ότι εξασκεί μεγάλες δυνάμεις στο ισχίο. Μπορείτε να εξασκείται ακόμα και αυτό το στυλ αλλά να κολυμπάτε προσεκτικά. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κολύμβηση είναι η καλύτερη άσκηση που μπορείται να κάνετε για το ισχίο σας και γι’ αυτό το λόγο ενθαρρύνω ιδαιτέρως τους χειρουργημένους μου να κολυμπούν εάν έχουν τη δυνατότητα και τους αρέσει.
Πότε θα μπορέσω να βάλω μόνος μου τα παπούτσια μου/τις κάλτσες μου ή πότε μπορώ να κόψω μόνος μου τα νύχια των ποδιών μου ;
Τρεις (3) μήνες μετά την επέμβαση. Προκειμένου να σκύψετε τόσο χαμηλά όπως είναι τα δάκτυλα των ποδιών σας και τα πόδια σας, η άρθρωση του ισχίου πρέπει να καμφθεί περίπου στις 90ο.
Πότε μπορώ να ανεβοκατέβω σκαλοπάτια;
΄Οποτε το επιθυμείτε. Μερικές φορές είναι δύσκολο με δύο πατερίτσες, ιδιαίτερα εάν ο χειρουργός σας, σάς έχει συστήσει να μην φορτίζετε το χειρουργημένο σκέλος. Ωστόσο δεν υπάρχει μηχανικός λόγος για τον οποίο δεν θα πρέπει να ανέβετε ή να κατέβετε κλίμακα απ’ την στιγμή που θα γυρίσετε σπίτι, αν βέβαια μπορείτε να το κάνετε. Συνήθως η άνοδος και κάθοδος από την κλίμακα είναι μια δραστηριότητα η οποία εκμαθαίνεται μέσα στο νοσοκομείο πριν από την έξοδο.
Πότε μπορώ να σηκώσω βάρος ή να κάνω τα ψώνια μου;
Περίπου 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Είναι δύσκολο να σηκώσετε βάρη όταν χρησιμοποιείτε πατερίτσες ή περιπατητήρα. Επιπλέον άρση βάρους ή σκύψιμο απαγορεύεται μετά από ολική αρθροπλαστική του ισχίου για τις πρώτες 6 εβδομάδες.
Πότε μπορώ να μπω και να βγω στην μπανιέρα;
Καταρχάς το τραύμα σας είναι καλύτερο να μην βραχεί πριν από την αφαίρεση των ραμμάτων. Εκτός αυτού όταν θα μπορείτε να λυγίσετε το γόνατο ικανοποιητικά ώστε να μπείτε και να βγείτε από την μπανιέρα τότε θα μπορέσετε να το κάνετε αυτό.
© 2024 Αναστάσιος Λιλικάκης
Social Media